CHU Brugmann UVC Foto UVCB
FRNLEN

>>Cardiologie

De diagnose en de behandeling van kransslagaderaandoeningen vereisen en zware technische infrastructuur en een uitzonderlijke medische bekwaamheidControle van de werking van een pacemaker

Het UVC Brugmann is een belgische pijler voor de behandeling van hartaandoeningen.

De dienst Hartheelkunde heeft in het bijzonder in 1973 de eerste harttransplantatie in België gerealiseerd.

De kliniek Cardiologie vangt alle hartproblemen op : aandoeningen aan kransslagaders en hartkleppen (hartcatheterisme en coronarografie, huiddilataties en stents, cyclo-ergometrieën, stress scintigrafie, echocardiografie-klassieke Doppler, stress en slokdarm).

De kliniek bevat ook een centrum voor electrofysiologie (Holter, cardioversies, pacemakers, inplanting van defibrillatoren, huidverwijdering) en, in samenwerking met het UKZKF, een centrum voor opvolging van aangeboren cardiopathieën bij volwassenen.

De kliniek maakt bilan op inzake bewustzijnsverlies (tilting test) en verhoogde bloeddruk (ambulante monitoring).

De verpleegafdeling cardiologie/cardiochirurgie bevat 4 bedden 'hartbewaking' bestemd voor de opvang van cardiologische aandoeningen die een specifieke bewaking vereisen (acuut coronair syndroom, opvolging post angioplastie, opname van bepaalde arritmieën, hartfalen, …).

Deze eenheid zal van specifieke uitrusting voorzien zijn (continue ECG controle, niet invasieve bloeddrukcontrole, saturatiecontrole) en zal bestaft worden met verpleegkundigen en kinesisten gevormd voor deze aanpak.