>>Wat is coagulatie (bloedstolling) ?

La thrombophilie est l'état de patients qui présentent une prédisposition particulière aux thromboses

De coagulatie is van levensbelang. Dankzij dit systeem zal, wanneer u zich snijdt, het bloeden na een poosje ophouden (wanneer de wonde niet te diep is of er geen grote arteriële of veneuze ader beschadigd is).
Een gebrekkige werking van het coagulatie-systeem kan onder bepaalde omstandigheden levensgevaarlijk zijn.

Wanneer door een kwetsuur de wand van een klein adertje en/of klein slagadertje geraakt wordt, begint men te bloeden. Het bloed bevat rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes. Aan de rand van de wonde gaan de bloedplaatjes agglutineren en een "zachte prop" vormen. De bloedeiwitten vormen een cement die de bloedplaatjes aan elkaar lijmen .
Zo ontstaat er een solide klonter die het bloed belet uit het bloedvat te stromen en de bloeding of hemorragie wordt gestopt.

Zonder kwetsuren moet het bloed in de bloedvaten vrij stromen zonder klonter-vorming. Er bestaat een systeem van enzymes, eiwitten en stollingsfactoren die beletten dat het bloed in normale omstandigheden zou stollen. Dit complexe systeem bezit een anticoagulans functie.
Het is dus goed te begrijpen dat indien er één van deze enzymes of eiwitten of één van deze factoren ontbreekt of slecht functioneert, het bloed de neiging heeft om vlugger te stollen. Op die manier wordt de patient blootgesteld aan een groter risico tot diepe veneuse thrombose en/of pulmonaire embolie.

>>Thrombofilie en preventie.