>>Infectieziekten

Virus HIV fixé sur un lymphocyte vu en microscopie électronique (fausses couleurs, le HIV est en vert)

De kliniek Infectieziekten richt haar activiteiten op de diagnostiek en de behandeling van patiënten met algemene en tropische besmettelijke ziekten, met inbegrip van het HIV (humaan immunodeficiëntievirus).

De kliniek participeert aan de antibioticabeleidsgroep van het ziekenhuis.

Reizigerskliniek

De reizigerskliniek, geopend sinds 3 september 2007, heeft als doel de preventie van  besmettingen en andere medische aandoeningen die tijdens een reis in het buitenland kunnen voorkomen. De raadplegingen (op afspraakPDF) gebeuren door de artsen van de Kliniek voor Besmettelijke Ziekten.

Belangrijkste punten van deze raadplegingen :

  • Het toedienen van de verplichte inentingen (gele koorts en meningitis A, C, W en Y) en het toedienen van de aanbevolen inentingen (meningoencephalitis van teken van centraal Europa, japanse encephalitis, hondsdolheid, tyfus, hepatitis A en B, polyomyelitis, tetanus-difterie, mazelen),
  • Het voorschrijven van antimalaria profylaxe en de “pocket” behandeling tegen malaria in functie van de verschillende gebieden die tijdens de reis worden doorlopen,
  • Het voorschrijven van reservebehandelingen tegen reizigersdiarree en de samenstelling van de rest van de reisapotheek.

De arts zal eveneens het belang benadrukken van de na te leven gedragsregels inzake hygiëne ter preventie van reizigersdiarree, seksueel overdraagbare ziekten, ongevallen, zonnebrand en andere medische problemen (hoogtevrees, reisziekte).

Hij zal de reiziger ook adviseren betreffende de voorzorgsmaatregelen tegen muggenbeten (malaria, dengue, chikungunya, leishmania) en hem waarschuwen voor risicohoudend gedrag (bilharziose, strongyloïdose).