>>Vroege screening voor een betere behandeling van doofheid

Neonatale screening van doofheidIn november 2006 lanceerde de Franse Gemeenschap het programma "Dépistage néonatal de la surdité" (Neonatale screening van doofheid), als reactie op de talrijke en uitdrukkelijke oproepen van de Belgische KNO-specialisten. Sindsdien worden alle baby's in de Franstalige kraamklinieken al de eerste dagen na hun geboorte onderworpen aan een gehoortest via oto-akoestische emissies.
Ook in Vlaanderen bestaat er een programma, maar dat is gebaseerd op thuisscreening door een medisch-maatschappelijk werker, aan het einde van de eerste levensmaand.

In het UVC Brugmann worden kinderen die slecht scoren op de screeningtest, doorverwezen naar het laboratorium "klinische neurofysiologie van het gehoor", voor een grondige diagnose. Vervolgens moeten ze voor een aangepaste behandeling naar de dienst KNO van het UKZKF.

Dankzij een tijdige screening worden de baby en zijn ouders vóór zijn zesde levensmaand goed begeleid, wat het kind zeer bevredigende ontwikkelingsmogelijkheden waarborgt.

Auteur : Stéphanie Koplowicz
Bron : Osiris News (nr 15, juni-augustus 2009)