>>Het fibroom-centrum : een Belgische primeur

In januari 2010 word het Fibroom centrum van het UVC Brugmann plechtig geopend. Het gaat om een gezamenlijk initiatief van gynaecologische chirurgen en interventionele radiologen. En om een absolute primeur in België…
Baarmoederfibromen zijn goedaardige tumoren in de baarmoederwand die voorkomen bij ongeveer 20% van alle vrouwen. Ze worden meestal opgespoord tussen 40 en 50 jaar, maar komen ook voor bij jongere patiëntes. "Bij één of meer grote fi bromen wordt meestal hysterectomie (wegnemen van de baarmoeder) toegepast", aldus dr. Charles Gérard, adjunct-kliniekhoofd van de dienst Gynaecologie van het UVC Brugmann. Deze ingreep heeft uiteraard zware gevolgen voor die patiënten, van wie sommige nog een kinderwens hebben.

Een "duoproject"

Sinds een paar jaar zijn dr. Charles Gérard en dr. Marc Laureys, adjunct-kliniekhoofd van de dienst beeldvorming en interventionele radiologie, samen een nieuwe techniek aan het ontwikkelen om de baarmoeder te sparen: zogenaamde myectomie (verwijdering van de fibromen) na embolisatie. "Eerst wordt de patiënte behandeld op de embolisatie-eenheid", legt dr. Laureys uit. "Een katheter met 0,5 mm doorsnede wordt ingebracht in een slagader in de bovendij en tot in de fibromen geleid. Vervolgens worden er minuscule bolletjes vrijgegeven in de bloedstroom, waardoor de bloedcirculatie binnen de fi bromen volledig stilvalt." Zodra de embolisatie voltooid is, wordt de patiënte overgebracht naar een operatiezaal, waar de dode baarmoederweefsels worden weggenomen. In het UVC Brugmann profiteerden al twintigtal patiëntes van die techniek.

Embolisatie

Auteur : Aurélie Bastin
Bron : Osiris News (nr 17, december 2009-februari 2010)