>>Nieuwe technologieën : het geconnecteerde ziekenhuis

Francis de Drée, Algemeen Directeur

Er voltrekken zich momenteel heel wat maatschappelijke veranderingen, met een steeds snellere impact.

Om tegemoet te komen aan de behoeft en van chronische patiënten, worden geïntegreerde zorgtrajecten uitgestippeld waarbij alle zorgverleners betrokken zijn. De invoering van nieuwe informatiekanalen verandert de kijk op en de relatie van onze patiënten met het ziekenhuis en het personeel. Ook onze levensstijl evolueert, net als de demografie en de mobiliteit.

De digitale (r)evolutie is volop bezig

Het ziekenhuis staat voor een grote uitdaging : zichzelf heruitvinden en daarbij steunen op technologische innovaties. Om hun gebruikers een geconnecteerde omgeving aan te bieden, hebben het UKZKF en het
UVC Brugmann de krachten gebundeld en bieden ze sinds 1 juli gratis wifi aan. Dat maakt het verblijf van onze patiënten en bezoekers in het ziekenhuis een stuk aangenamer en zorgt ervoor dat ze in real time nuttige informatie kunnen raadplegen. Naast het internet vindt u in dit dossier trouwens nog een reeks illustraties van de digitale (r)evolutie die volop aan de gang is binnen onze instellingen.

Technologie op mensenmaat

De toekomst van het geconnecteerde ziekenhuis moet echter nog worden geschreven. Zo staat er zowel de technologische apparatuur als de diensten nog een gigantische vooruitgang te wachten.
Geconnecteerde horloges en hoofdkussens, telegeneeskunde, follow-up op afstand, dynamische geolokalisatie van de infr astructuur, online afspraken maken : het zijn stuk voor stuk voorbeelden die het ziekenhuis van morgen aankondigen. Met als cruciale uitdaging: streven naar een technologie op mensenmaat, want menselijke relaties blijven het broodnodige cement van elke kwaliteitszorg.

Auteur : Francis de Drée, Algemeen Directeur van het UVC Brugmann
Bron : Osiris News (nr 40, september-november 2015)