>>Rond het ziekenhuis : terug naar de bron

Francis de Drée

Een ziekenhuis is een plaats die bol staat van geschiedenis. In Perzië, het huidige Iran, zijn sporen van georganiseerde verpleging gevonden die teruggaan tot de achtste eeuw. Dus toen al bestond het principe van collectieve zorgverlening aan patiënten door gekwalificeerd personeel.

Het oude woord 'gasthuis', dat we vandaag nog in de naam van sommige ziekenhuizen terugvinden, verwijst naar de ethiek van gastvrijheid die hier altijd hoog in het vaandel heeft gestaan. Onze openbare ziekenhuizen zetten die traditie voort. Ze hebben hun sociale rol en hun taak van openbaar nut in ons DNA ingeschreven.

Samen hebben we de taak om die kostbare erfenis in stand te houden en altijd opnieuw uit te vinden. Collectieve zorgverlening maakt deel uit van onze fundamenten.
Dat gaat via een adequate organisatie van het ziekenhuis – rond de patiënt en zijn zorgtraject – voldoende middelen – ondanks de besparingen die opgelegd zijn aan de gezondheidssector – en de welwillendheid van iedereen.

Het ziekenhuis, een plek die bescherming verdient

De actualiteit brengt onze zekerheden soms aan het wankelen. In het conflict in Syrië bijvoorbeeld hoort het ziekenhuis een veilige plek te zijn, die gespaard blijft van extern geweld. Maar de bombardementen op ziekenhuizen die al tientallen slachtoffers maakten, hebben de wereld terecht geschokt. Door die bombardementen kunnen gezondheidswerkers hun belangrijkste missie niet langer vervullen, namelijk patiënten verzorgen.
Laten we onze ziekenhuizen beschermen : #StopBombingHospitals.

Individueel en collectief hebben we allemaal de kans om onze ziekenhuizen uit te bouwen rond de hierboven beschreven ideeën.
Laten we onze ziekenhuizen de mogelijkheid geven om te leven, trots en met hartstocht. Care. Together.

Auteur : Francis de Drée, Algemeen Directeur van het UVC Bugman
Bron : Osiris News (nr 44, september-november 2016)