>>Laurence Caussin, REG-verantwoordelijke : « Mijn werk lijkt soms op dat van Sherlock Holmes! »

Laurence Caussin

In dit nummer ontdekken wij het beroep van verantwoordelijke Rationeel Gebruik van Energie (REG). We ontmoeten Laurence Caussin, die werkzaam is bij het UVC Brugmann.

Wat was uw loopbaan voor u bij het UVC Brugmann begon?

In ben burgerlijk ingenieur gespecialiseerd in mechanica en ik heb tien jaar voor de automobielsector gewerkt. Ik hield me bezig met de uitlaatpijpen (inderdaad!). Ik werd bijgevolg al snel bewust gemaakt over de milieukwesties. Ik heb me dus willen specialiseren in dit domein en ik heb een opleiding gevolgd over het energiebeheer, dit heeft me iets later toevallig geleid tot het UVC Brugmann. Maar nu ik hier al 9 jaar werk, apprecieer ik de zeer gevarieerde technische uitdagingen en vooral de menselijke dimensie van mijn werk.

Hoe ziet een doorsneewerkdag er voor u uit?

Die is gaandeweg enigszins geëvolueerd. In het begin heb ik me veel beziggehouden met de nieuwe gebouwen en de nieuwe installaties. Nu de RGE-principes (rationeel gebruik van energie) die ik heb ingevoerd goed gekend zijn door de meeste medewerkers van het UVC Brugmann, hou ik me eerder bezig met het goede beheer van de bestaande installaties. Ik zorg ook voor de opvolging van de renovatiewerken om de uitrustingen te rationaliseren en te optimaliseren. Onze gebouwen hebben een lange en rijke geschiedenis, maar ze moeten zich toch ook kunnen aanpassen aan de toekomst!
Mijn werk lijkt soms op dat van Sherlock Holmes: met mijn team elektromecaniciens, verantwoordelijken van de HVAC-installaties (verwarming, ventilatie en airconditioning), moeten we de problemen detecteren, de « schuldige » installaties opsporen en vaak een oplossing uitvinden. Het is een job die in de schaduw wordt gedaan, maar die toch heel bevredigend is!

Welke zijn de voornaamste kwaliteiten van uw beroep?

Het is misschien niet heel origineel wat ik ga zeggen, maar men moet vooreerst niet vergeten dat de absolute prioriteit het welzijn en de veiligheid is van de mensen, het personeel en van de patiënt. Zelfs als ingenieur moet ik de menselijke overwegingen de prioriteit geven, nog voor de economische en milieugebonden factoren. Je moet ook heel nieuwsgierig zijn omdat de technologie steeds evolueert. Je moet willen leren en je constant in vraag stellen. Tot slot moet je hardnekkig zijn en tot op het bod willen gaan. De meest evidente oorzaak van een panne of een probleem is niet steeds de juiste...

Een anekdote om af te sluiten?

Ja, het verhaal van een beangstigend moment. De medewerkers van de Horta site van het UVC Brugmann weten dit: onze site heeft heel wat tunnels. Sommige worden gebruikt door de patiënten, andere zijn logistieke tunnels, die de technische installaties huisvesten of dienen om de was te vervoeren bijvoorbeeld. Maar andere tunnels zijn geheim en enkel gekend door het technisch personeel zoals ik. Ik was dan ook zeer verrast toen ik voor de eerste keer door de tunnels wandelde en een volledig aangeklede paspop met laarzen aan zag. Deze werd waarschijnlijk jaren geleden achtergelaten door grapjassen, de studenten geneeskunde namelijk, en iedereen kent ze (ze kreeg zelfs een naam). Ik moet toegeven dat toen ik haar voor het eerst in het halfduister opmerkte, het me een kleine schok heeft bezorgd!

Bron : iris&you (nr 19, november 2017)

!Zie ook : "De 10 geboden van de goede energieverbruiker".