>>Een uniek afnamecentrum op de Horta site

Afnamen

Het UVC Brugmann heeft de verschillende activiteiten van de afnames ondergebracht in de polikliniek Madeleine Lejour. Dit zorgt voor een betere doorstroom en voor meer efficiency.

«Vòòr de opening van het gebouw Madeleine Lejour, in september vorig jaar, waren de afnames verdeeld over twee sites: de lokalen van de vroegere polikliniek voor de klassieke afnames en de prenatale raadplegingen voor de opsporingstests voor zwangerschapsdiabetes (test van de «Hyperglycemische driehoek»)», zegt Priam Van Eeckhout, Operationeel Directeur.

«Wij beschikken nu over een groot centrum voor afnames met negen polyvalente boxen en twaalf boxen voor de driekhoekstesten voor de toekomstige mama's.» Een nieuwe organisatie met talrijke voordelen : «Voor de patiënt is het eenvoudiger, comfortabeler en sneller», verklaart Priam Van Eeckhout. «Voor het personeel zijn de werkomstandigheden ook enorm verbeterd. Deze nieuwe inrichting laat een maximale aanwezigheid toe van de teams gedurende de dag, wat resulteert in een verhoogde efficiency. »

De komst van het elektronisch voorschrift

Om het parcours van de patiënt nog vlotter te laten verlopen, wil het UVC Brugmann anderzijds het elektronisch voorschrift invoeren voor de afnames.  «We hebben een nieuwe innoverende tool aangeschaft waardoor het voorschrift voor een onderzoek automatisch naar het afnamecentrum wordt gestuurd», legt Priam Van Eeckhout uit. «Op deze manier kunnen de teams de buisjes met etiketten voorbereiden, waardoor we tijd winnen en er minder fouten worden gemaakt. Voorlopig experimenteren we met een testfase, gereserveerd voor de afdelingen van het ziekenhuis. In een tweede stap willen we het initiatief uitbreiden naar externe artsen

:: In de praktijk :: De afnamecentra (bloed en urine) van de Horta site zijn open van maandag tot vrijdag van 7u tot 16u45. De patiënten mogen komen zonder afspraak, behalve in het kader van de hyperglycemische driehoek, de synacthen test en de TRH test.

Auteur : Aude Dion
Bron van de tekst : Osiris News (nr 49, maart-mei 2018)

Afnamen