>>Polikliniek Madeleine Lejour : een breed aanbod aan kinesitherapeutische zorg in nieuwe lokalen

Dankzij de opening van de nieuwe polikliniek op de Horta site, sinds 25 september 2017, werd het aanbod aan kinesitherapeutische zorgen samengebracht in een nieuw en aangenaam kader, die voldoen aan de behoeften van onze patiënten. De dienst kinesitherapie kan nu ten volle genieten van de nieuwe faciliteiten en kunnen onze patiënten optimaal verwelkomen in een aangename omgeving.

Om bovendien aan de groeiende vraag van onze patiënten te voldoen, hebben onze teams zich meer uitgebreid en meer gespecialiseerd in de verschillende activiteitsdomeinen.

Er zijn nu verschillende en complementaire specialiteiten, namelijk ambulante consultatiediensten in orthopedische kinesitherapie, kinesitherapie in de fysische geneeskunde/reumatologie, kinesitherapie in gynaecologie-materniteit en osteopathie.

Biodex

Orthopedische kinesitherapie (route 225, blauwe lift)

De dienst behandelt alle letsels van het bewegingsapparaat (MSD1, fracturen, dislocaties, verstuikingen, tendinitis, ...) zowel conservatief als post-operatief. Deze dienst zorgt eveneens voor een revalidatie van de spieren en gewrichten2 bij orthopedische aandoeningen en sportblessures3.

De directe en fysieke nabijheid van gespecialiseerde artsen geeft ons een groot voordeel bij de follow-up van onze patiënten.

Verder hebben we naast de traditionele apparatuur, geavanceerde apparatuur in de kinesitherapie die ons helpt om specifieke technieken uit te voeren zoals isokinetische revalidatie4 (® Biodex), schokgolven5, diepe dwarse ficties met haken, taping (en kinesio-taping)...

Ons team heeft zich ook gespecialiseerd in de revalidatie van de hand en het op maat maken van spalken door gebruik te maken van thermisch vervormbaar materiaal. Tevens beantwoorden we ook aan alle noden betreffende mogelijke aanpassingen van deze spalken op verzoek van de arts of de patiënt.

1 MSD (musculoskeletal disorder) microtrauma-set van het bewegingsapparaat door herhaalde bewegingen zoals werk of activiteit.
2 Alle spiergroepen worden bestuurd door machtsrelaties die agonistisch en antagonistisch zijn, deze verhouding kan tijdens trauma worden verstoord, in sommige gevallen is het passend om deze opnieuw in evenwicht te brengen.
3 Na een pauze, vereist de hervatting van een sportactiviteit, zelfs op amateurniveau, een herstelling van de spieren en gewrichten die specifiek tijdens deze sporten zijn aangesproken. De aanwezigheid van kinesitherapeuten die getraind zijn in sportpraktijken is een troef.
4 Dynamische vrijwillige spiersamentrekkingsmodus waarvan het karakteristieke is om zich met een constante snelheid te versterken dankzij een zelf-aangepaste weerstand.
5 Infra-geluiden tussen 0 en 20 Hz die kunnen worden omschreven als mechanische golven. Ze hebben krachtige fysieke eigenschappen die de vezels van de pezen die beschadigd zijn, verbreken en een snellere genezing van de pezen stimuleren.

Kinesitherapie in de fysische geneeskunde & reumatologie (route 255, gele lift)

De dienst behandelt en verzorgt vele acute of chronische pathologieën van het bewegingsapparaat zoals inflammatoire artropathieën (rheumatoid arthritis, ankylosing spondylitis, ...), degeneratieve aandoeningen (osteoartritis, tendinopathieën, bursitis, osteoporose, ...) pijnsyndromen van de wervelkolom en zenuwwortels(lumbago, neuralgie, lumbale stenose, ...), evenals ruggenmerg klachten en verschillende pijnpathologieën (fibromyalgie).

Om deze verschillende pathologieën te behandelen telt de dienst niet minder dan 15 dynamische kinesitherapeuten, gespecialiseerd in verschillende gebieden, behandeling via spierkettingen, diepe dwarse fricties, re-harmonisatie van het kaakgewricht, osteopathie, manuele therapie, McKenzie, relaxatie, ...

We bieden ook verschillende groepsactiviteiten aan, zoals de rugschool die de patiënt helpt om dagelijks hun houdingen beter te beheren, de bewegingsschool gericht tot de patiënten die lijden aan bewegingsvrees en die via progressieve oefeningen hun zelfvertrouwen terugkrijgen, en tot slot het wandelen met trekking stokken (verbeteren van de fysieke conditie).

Prenatale kinesitherapie

Kinesitherapie in gynaecologie-kraamkliniek (route 215, blauwe lift)

De dienst bestaat uit een vrouwelijk team die voornamelijk de begeleiding en revalidatie verzorgt van vrouwen met betrekking tot de geboorte, met problemen betreffende de bloedsomloop of na een gynaecologische of senologische operatie. Het team staat tot beschikking van de patiënt om de bevalling voor te bereiden, geboortekamer ondersteuning te bieden, postnatale en/of uro-gynaecologische revalidatie te doen en lymfedrainage te geven.

Bekkenbodem rehabilitatie richt zich, ongeacht de leeftijd van de patiënt, zowel tot mannen als vrouwen die last hebben van urinaire klachten zoals inspanningsincontinentie, urinaire urgentie, gemengde urinaire incontinentie, proctologie (fecale incontinentie of constipatie) of seksuele klachten (dyspareunie, vaginisme). Deze revalidatie behandelt al deze pathologieën preventief of als aanvulling op een medisch-chirurgische behandeling. Na een anamnese en een klinische beoordeling bestaat de behandeling uit een heropbouw van de bekkenbodem door stimulatie, biofeedback en eenvoudige gedragstechnieken…

Osteopathie

Osteopathie (route 225, blauwe lift)

De dienst richt haar activiteiten voornamelijk op de behandeling van aandoeningen met betrekking tot het bewegingsapparaat.

Door zijn holistische benadering van de patiënt, wat wil zeggen globaal en functioneel, richt de osteopathie zich op de volledige persoon om een beter inzicht te krijgen in het installatie mechanisme van pijn bij spierpathologieën en osteo-articulaire aandoeningen.

De osteopaat werkt aan het bewegingsapparaat om neurologische pijnen, rugpijnen of pijnen door perifere gewrichtsschade, verstoring van het spijsverteringstelsel, stress, bekkenbodemproblematiek, zwangerschap en pasgeborenen,… te verlichten.

In de praktijk

Openinguren : Maandag tot vrijdag van 8u tot 19u

Afspraak mken : Call center +32 (0)2 477.26.18 of via het secretariaat (route 260, 2de verdieping van gebouw Y)

Verieste documenten : Een medisch recept dat jonger is dan 2 maanden

Tot slot, als u onze nieuwe polikliniek Madeleine Lejour op de site Horta niet kan bereiken, kan U steeds op de site Paul Brien in Schaarbeek terecht, voor kinesitherapie, orthopedie, reumatologie, gynaecologie en materniteit, kindergeneeskunde en osteopathie. Afspraken via +32 (0)2 477.92.59.