>>KBVB werkt samen met slaapexperts Olivier Mairesse en Johan Newell

Royal Belgian FA logo

Onder het motto 'sleep well, play well' zullen de slaapexperts Prof. Olivier Mairesse en Dr Johan Newell van de Vrije Universiteit Brussel-VUB en van het slaaplaboratorium de slaapkwaliteit van de spelers van de nationale ploegen, stafleden en scheidsrechters analyseren en waar nodig verbeteren. Dit is een Belgische primeur.

Als 'elite sports sleep coaches' is het hun missie de slaapkwaliteit op individueel niveau te monitoren en bij te sturen. Dit met het oog op het optimaliseren van de sportieve prestaties en het algemene welzijn.

"Naast een goeie fysieke conditie en mentale sterkte heeft ook de hoeveelheid slaap en de kwaliteit ervan een grote invloed op de prestaties en de resultaten", zeggen de experts Mairesse en Newell. "Een aanpak op maat zoals de onze is  belangrijk omdat de effecten van slaaptekort op het functioneren van een speler sterk geïndividualiseerd is."

Philippe Rosier, Health & Performance manager van de KBVB: Slaap is naast voeding en hydratie de belangrijkste strategie voor een atleet om te recupereren. We weten uit onderzoek dat een verminderde slaapkwaliteit leidt tot een verminderde 'readiness to perform' en een verhoogd risico op blessures. Daarnaast stellen we klinisch regelmatig slaapmoeilijkheden vast bij elite voetballers en referees, zeker voor en na een belangrijke wedstrijd.

Roberto Martínez, bondscoach en technisch directeur van de KBVB: We zijn allemaal erg blij met dit partnership. In deze tijden zullen we alsmaar meer wetenschappelijke ondersteuning nodig hebben en dit in meer domeinen dan we zouden denken. Deze individuele aanpak en de begeleiding die we van deze experts hierbij krijgen zal ertoe leiden dat onze spelers maximaal uitgerust kunnen presteren.

Olivier Mairesse en Johan Newell