Bericht26/05/2015

>>Cine-club in het ziekenhuis

Cine-club in het ziekenhuis

Woensdag 22 april, 15u30 : een 25-tal patiŽnten afkomstig van de 4 verzorgingseenheden van de Revalidatie van de Koningin Astrid site zijn comfortabel geÔnstalleerd in de ergotherapiezaal. Vandaag staan er echter geen oefeningen op het programma. Het licht in de zaal gaat uit, het grote scherm komt in actie, muziek, begingeneriek van de film : het is de eerste voorstellilng van de cine-club.

Dit pilootexperiment wordt voorgesteld door de firma uMedia, een internationale cinemagroep, die via uFund, het UVC Brugmann heeft uitgenodigd om mee te werken aan de creatie van een cine-club. De medische, paramedisch en administratieve teams hebben dit voorstel met enthousiasme onthaald en hebben alles in zijn werk gesteld om het te verwezenlijken. Met de projectie van de eerste film ďLe prťnomĒ (de voornaam), was het voorstel meteen geslaagd.

Het doorbreken van de dagelijkse sleur van de patiŽnten met een langdurige hospitalisatie, een alternatief bieden aan de televisie, het creŽren van nieuwe banden tussen de patiŽnten et het verzorgend personeel of gewoon een toegang bieden tot de cultuur in een beperkte omgeving, ziehier enkele doelstellingen die worden nagestreefd door het project cine-club, waarbij het ziekenhuis wordt omgetoverd tot een aangenamere leefwereld.

uMedia heeft een technische installatie van hoog niveau ter beschikking gesteld van het UVC Brugmann en opent zijn catalogus met een recent filmpanel voor alle leeftijden.
Het project loopt gedurende gans het jaar in de dienst Revalidatie. De voorstellingen vinden plaats 2 keer per maand, op woensdag.

Meer info over het project "Cinema for All" : http://www.ufund.be/nl/cinemaforall