Nieuws in het kort26/04/2017

>>Prijzen voor gezondheidsonderzoek van de Koning Boudewijnstichting : twee projecten van het UVCB bekroond

Prijzen voor gezondheidsonderzoek van de Koning Boudewijnstichting : twee projecten van het UVCB bekroond

Prinses Astrid reikt op woensdag 26 april 2017 prijzen voor gezondheidsonderzoek van de Koning Boudewijnstichting uit aan meer dan 50 laureaten, met inbegrip van Professor Charles Kornreich (dienst Psychiatrie) en Professor Pierre Wauthy (dienst Hartheelkunde) :

  • Het Fonds voor Onderzoek in Psychiatrie lanceerde in 2016 een eerste oproep voor onderzoeksprojecten naar de niet-farmacologische behandeling van volwassenen met een psychische aandoening. Charles Kornreich en Xavier Noël, twee onderzoekers van het Laboratoire de Psychologie Médicale et Addictologie van de Université Libre de Bruxelles - UVC Brugmann, kregen 150.000 euro voor onderzoek naar een gecombineerde therapie bij alcoholverslaving, namelijk neurostimulatie (tDCS) en training voor controleverlies (ICT). Ze bestuderen of ze zo het onevenwicht bij alcoholverslaving kunnen herstellen tussen gebrekkige impulscontrole en het onvermogen om de gevolgen van eigen daden in te schatten.
    >>Lees het abstract van het projectPDF
  • Pierre Wauthy, diensthoofd hartheelkunde aan het UVC Brugmann, kreeg 25.000 euros van het Fonds Désiré & Simonne Drieghe-Miller voor zijn onderzoek getiteld "Evaluation of cardiac hemodynamic modifications during cardiac surgery". Een project opzetten om tijdens hartoperaties geleidingskatheters te gebruiken om met precisie de veranderingen in de hartwerking tijdens de verschillende fases van de interventie te kunnen bepalen.
    >>Lees het abstract van het projectPDF