Gebeurtenis20/05/2017

>>Internationale dag van klinische studies

Internationale dag van klinische studies

Op 20 mei vond de internationale dag van klinische studies plaats. Deze dag viert de eerste gerandomiseerde en gedocumenteerde studie die gerealiseerd werd door James Lind in 1747 (een Schotse marineschipper).

BelgiŽ bekleedt de 2de plaats in Europa in het aantal aanvragen voor klinische studies, berekend per inwonersaantal. In 2016 werden er 507 nieuwe studies opgestart. In totaal liepen er vorig jaar 1.399 studies naar innovatieve geneesmiddelen in BelgiŽ.

Het grootste deel van het klinisch onderzoek, met name 82 %, werd geÔnitieerd door de farmaceutische industrie. De overige 18 % zijn klinische studies opgestart door universiteiten of academische centra.

Onze klinische onderzoeksafdeling bij UVC Brugmann verleent een actieve steun aan de ontwikkeling van klinische studies in onze instelling en nodigt u uit om een kijkje te nemen op de webpagina. Deze bevat de lijst van enkele van de lopende klinische studies in ons ziekenhuis.

N.B. : De Kamer heeft op 20 april 2017 het licht op groen gezet voor de nieuwe wet rond klinische proeven met geneesmiddelen voor menselijk gebruik. Deze wet zal BelgiŽ optimaal voorbereiden op de implementatie van een Europese verordening tegen 2018. Meer informatie hier en hier.