Persartikel09/07/2019

>>Geen ochtend- of avondmens? Wetenschappers ontdekken twee nieuwe chronotypes

Geen ochtend- of avondmens? Wetenschappers ontdekken twee nieuwe chronotypes

Er is meer dan alleen de ochtend- of avondtypes of een tussenvorm van de twee, zo blijkt uit onderzoek.

Naast de ochtend- en avondmensen bestaan er nog twee andere chronotypes bij mensen: het 'dutterstype' - mensen die vooral voor en na de lunchpauze een dipje in alertheid kennen - en het 'namiddagtype' dat net rond het middaguur het minst slaperig is. Dat leert nieuw wetenschappelijk onderzoek aan de Vrije Universiteit Brussel, het Brugmann Ziekenhuis en de Russian Academy of Sciences, meldt de VUB.

'Concreet betekent dit dat bedrijven hun shifts of ploegen kunnen invullen met werknemers wiens chronotype het best overeenstemt met de periode van die shift. Of werknemers meer autonomie te geven zodat ze kunnen werken tijdens hun piekmomenten. Het is natuurlijk ook interessant voor de studenten die momenteel volop in de examens zitten. Kies dus het ritme dat voor jou het beste werkt, dat zal je motivatie en productiviteit ten goede komen', geeft prof. dr. Olivier Mairesse (slaaplaboratorium - UVC Brugmann) mee.

[...]

Bron : Knack (19/06/2019)
Specialist : Prof. Olivier Mairesse (slaaplaboratorium)

Volledige artikel : www.knack.be/nieuws/wetenschap/geen-ochtend-of-avondmens-wetenschappers-ontdekken-twee-nieuwe-chronotypes/article-news-1478891.html