>>Inwijding

Op 18 juni 1923 wijden Koning Albert I en Koningin Elisabeth het nieuwe ziekenhuis in.

Talrijke Belgische en buitenlandse politieke en bestuurlijke personaliteiten zijn aanwezig: de Raad van Bestuur van de Universiteit onder leiding van Paul Héger, geflankeerd door eminente professoren in de geneeskunde als Antoine Depage, voorzitter van de faculteit geneeskunde, Jules Bordet, Albert Brachet, Adrien Bayet en Paul Vandevelde, de minister van Wetenschappen en Kunsten Pierre Nolf. Zij omringen de voorzitter van de Algemene Raad van de Godshuizen, Maurice Frison, Adolf Max, burgemeester van Brussel, PhilippeWerrie, burgemeester van Jette, de gouverneur van Brabant Emile de Beco, en majoor Frédéric Brugmann, de neef van Georges Brugmann, de grote weldoener van het ziekenhuis en zoon van Alfred Brugmann, de uitvoerder van het testament.

Meer dan tweeduizend belangstellenden wonen de plechtigheid bij. Wezen, verzorgsters en verpleegsters vormen een dubbele erehaag.
Het Vaderlands Lied weerklinkt. Bloemen worden overhandigd. Toespraken worden gehouden.

Onder leiding van Victor Horta bezoekt het koningspaar de belangrijkste paviljoenen. De menigte geniet van het optreden van een militaire muziekkapel.

De bezoekers zijn onder de indruk van het riante uitzicht van de paviljoenen en de aantrekkelijke tuinen.
"Niets herinnert hier nog aan de ziekenhuiskazerne uit het verleden", verklaart Charles Heusquin, de directeur van het nieuwe ziekenhuis.

Op 25 juni worden de eerste patiënten opgenomen.

Auteur : Michèle Goslar
Bron : Collectief, Van de kant van Brugmann. Een ziekenhuis in zijn eeuw, onder leiding van D. Désir, Brussel, Ed. Ercée, 2006.

Op 18 juni 1923 wijden Koning Albert I en Koningin Elisabeth het nieuwe ziekenhuis in...

>>Meer informatie over de geschiedenis van het UVC Brugmann.