>>Orthopedische heelkunde

De kliniek voor Orthopedische Heelkunde heeft zich vooral toegelegd op de behandeling van complicaties bij heupprothesen...

De kliniek voor Orthopedische en Traumatologische Heelkunde richt zich op aandoeningen van de loco-motoriek, zijnde het geraamte, de gewrichten, de gewrichtsbanden en het spieren- en pezensysteem.

De activiteit van de kliniek gaat enerzijds uit naar traumatologie (breuk, luxatie, verzwikking... tengevolge van een ongeval) en anderzijds naar chirurgie voor patiënten met artrose bijvoorbeeld.
De eenheid vangt degeneratieve of chronische letsels op en heeft zich vooral toegelegd op de behandeling van complicaties bij heupprothesen.

De gebruikte technieken zijn talrijk. Breuken worden behandeld met gips en vaak met osteosynthese via spijkers, platen of vijzen... maar soms ook met technieken voor gewrichtsvervanging (vooral bij artrose).
Na de klassieke totale heupprothese, ontwikkelde men prothesen voor de knie en de schouder.

De artroscopische chirurgie is er de voorbije jaren sterk op vooruit gegaan...

De artroscopische chirurgie is er de voorbije jaren sterk op vooruit gegaan. Aanvankelijk was er de behandeling van meniscusletsels in de knie.

Nu kan men de ligamenten vervangen of kniebreuken behandelen, en zeer doeltreffend aandoeningen aan de schouder, de heup, de elleboog of de enkel opsporen en verzorgen.

Letsels aan de gewrichtsbanden worden verzorgd d.m.v. ligamentoplastie.

De ingrepen worden hetzij “in open lucht”, hetzij door arthroscopie, meer en meer in daghospitalisatie uitgevoerd.

De polikliniek biedt gespecialiseerde consultaties voor chirurgie van de ruggengraat, de voet, de schouder..., sportletsels en evaluatie van lichamelijke schade (expertisegeneeskunde).