>>Gastro-enterologie

Het UVC Brugmann is een pionier voor wat de endoscopische beeldvorming van de galwegen en de pancreas betreft, evenals voor de therapeutische endoscopie...De gastro-enterologie houdt zich bezig met de diagnose en behandeling van aandoeningen van het spijsverteringskanaal en zijn klieren (lever en pancreas), en zag het levenslicht vlak voor de Tweede Wereldoorlog. In die halve eeuw maakte men drie grote sprongen vooruit : de identificatie en behandeling van de virussen verantwoordelijk voor chronische hepatitis, de diagnostische en therapeutische endoscopie en ten slotte de ontdekking van Helicobacter pylori, de meest verspreide menselijke parasiet ter wereld, verantwoordelijk voor chronische gastritis, maagzweren en deels voor maagkanker.
De gastro-enterologen van het UVC Brugmann namen deel aan de ontwikkeling en de verspreiding van de kennis in die twee laatste domeinen.
Dit ziekenhuis is ook één van de pioniers op het vlak van endoscopische beeldvorming van de galwegen en van de pancreas en vooral van de therapeutische endoscopie : coagulatie van hemorragische letsels, ablatie van poliepen, extractie van galstenen, plaatsing van prothesen in de galpancreaswegen en in de maag. Al deze behandelingen hebben het aantal chirurgische ingrepen drastisch doen dalen.

Sinds 1980 geeft de gastro-enterologie in Brugmann prioriteit aan de volgende aspecten : video-endoscopie,
technieken voor endoscopische interventie (laserfototherapie, elektrocoagulatie), functioneel onderzoek en echo-endoscopie. Sinds 1984 staat de afdeling aan de top van het epidemiologisch, fysiopathologisch, thera­
peutisch en farmaco-economisch onderzoek voor de aandoeningen in verband met Helicobacter pylori. Al bijna twintig jaar lang streeft men een globale aanpak na van digestieve tumoren : klinisch, endoscopisch en therapeutisch (chirurgie, endoscopische behandelingen en chemotherapie).

De kliniek Gastro-enterologie vangt dus alle spijsverteringsproblemen op : diagnostische en interventionele endoscopie (gastroscopie, colonoscopie, chorangiografie, echoendoscopie, polypectomie, prothese, sclerose, afbinding, dilatatie, laser, argon...), de ziekten van de anus, het opsporen van de kanker van de dikke darm, leverziekten, ziekten van de alvleesklier en van de galblaas, het opsporen en opvolgen van hepatitis (virale, auto-immune...), functionele studies (slokdarmreflux, constipatie, incontinentie, ademhalingstesten...).