>>De Bekkenbodemkliniek van het UVC Brugmann : reeds 1 jaar geopend

Sinds de opening in november 2017, heeft de bekkenbodemkliniek van het UVC Brugmann zich verder ontwikkeld met als voornaamste doel om de kwaliteitszorg toegankelijk te maken voor zowel vrouwen als mannen met bekkenbodemproblemen. Een innovatieve heelkundige techniek wordt aangeboden aan patiënten met perineale pijn.

Deze problemen komen vaak voor maar zijn nog steeds taboe, (uro-genitale verzakkingen, anale of rectale prolaps, incontinentie, perineale pijn, seksuele problemen…) en worden zelden aangehaald door de patiënt die soms te lang wacht alvorens een arts te consulteren. Een verlies aan functionaliteit van de bekkenbodem kan fysieke en psychologische problemen veroorzaken in het dagelijkse leven, die geleidelijk aan het sociale, seksuele en professionele leven invalideren.

Dankzij de veelzijdige ervaring op het gebied van gynaecologie, digestieve- en urologische heelkunde, kinesitherapie en seksuologie, biedt ons professioneel team een multidisciplinaire en globale aanpak aan de patiënt met een eenvoudige en effectieve zorgroute.
Hoewel perineale aandoeningen vaak worden ervaren door vrouwen na de bevalling of tijdens de menopauze, worden ze zelden vermeld door mannen. Nochtans worden zij ook geconfronteerd met bekkenbodemproblemen zoals urinaire of fecale incontinentie, perineale pijn of erectieproblemen. De bekkenbodemkliniek van het UVC Brugmann biedt aangepaste behandelingen, zowel aan mannen als vrouwen van alle leeftijden, gaande van perineale re-educatie en kinesitherapie tot heelkundige digestieve- of urologische ingrepen.

Met betrekking tot de aanpak van chronische perineale pijn (pudendopathie) hebben onze chirurgen een heelkundige techniek ontwikkeld, uniek in de wereld.
Deze techniek gebeurt via endoscopie via de billen, waardoor het heelkundig trauma aanzienlijk beperkt wordt.

Naast de medische en paramedische aanpak, zet de bekkenbodemkliniek zich ook in voor de sensibilisering en de informatie bij het grote publiek en bij de huisartsen. Het is uitermate belangrijk om het taboe te doorbreken en de aandacht te vestigen op de bekkenbodemproblemen die het dagelijkse leven van vele personen belast. Steeds bewust van het belang om de wetenschappelijke kennis te ontwikkelen om de beste zorgen aan de patiënten te bieden, zet ons team zich ook in voor het klinisch onderzoek en werkt het nauw samen met andere ziekenhuizen in België en Frankrijk.