>>Coronavirus Covid-19 : solidariteit tussen ziekenhuizen als wapen tegen corona

Het UKZKF heeft het voorbije weekend een eerste volwassen patiënt vanuit het aanliggende UVC Brugmann overgenomen

EIZ UKZKF

In het UVC Brugmann was de maximumcapaciteit van de afdeling intensieve zorgen voor Covid-19-patiënten bereikt. De solidariteit tussen het Kinderziekenhuis en het UVC Brugmann garandeert een optimale behandeling van alle zorgbehoevenden in ons land in de strijd tegen coronavirus

In overeenstemming met de richtlijnen van de plaatselijke autoriteiten stelt het Kinderziekenhuis capaciteit ter beschikking voor de opvang van volwassen patiënten. Men onderstreept hierbij dat de zorg van pediatrische patiënten absolute prioriteit blijft. De huidige capaciteit van de intensive care-afdeling van het UKZKF staat toe dat deze daad van solidariteit in alle veiligheid uitgevoerd wordt ten opzichte van coronapatiënten en alle anderen die intensieve zorg behoeven.

"Er is een nauwe samenwerking tussen de intensivisten van de ziekenhuizen om een goede follow-up van de volwassen en pediatrische patiënten te garanderen. Uiteraard volgen wij daarbij strikte procedures en maatregelen om de verspreiding van het virus te vermijden", vertelt Dirk Thielens, algemeen directeur ad interim van het UKZKF en het UVC Brugmann.

De mogelijkheden om patiënten van het UVC Brugmann over te brengen naar andere afdelingen en naar het Kinderziekenhuis worden voortdurend gereëvalueerd op basis van de beschikbaarheden op de verschillende afdelingen.

Solidariteit als wapen tegen coronavirus

"Solidariteit is het sleutelwoord in de strijd tegen corona", gaat Thielens verder. "Naast de overdracht van patiënten, versterkt het personeel van het Kinderziekenhuis – eerst enkel verplegend personeel en binnenkort ook artsen – op vrijwillige basis de teams van het UMC Sint-Pieter en het UVC Brugmann. Enkel door een nauwe samenwerking kunnen we optimale zorg blijven garanderen tijdens de komende weken van deze epidemie", besluit Dirk Thielens.

De twee instellingen garanderen dat de primaire taak van het Kinderziekenhuis, namelijk de behandeling van minderjarige patiënten, op geen enkele manier in het gedrang komt. Tegelijkertijd zet men het overleg met andere ziekenhuizen in het Brusselse Gewest verder om transfers van volwassen Covid-19-patiënten te organiseren indien nodig.

>>Persbericht : "Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola vangt eerste volwassen intensive care-patiënt uit UVC Brugmann op"